Als je van de schoolbanken komt, moet je wat administratieve zaken regelen. Geen nood! Ze nemen niet veel tijd in beslag. Je zorgt er zo alvast voor dat je in orde bent als je enige tijd werkloos blijft.

 

Schrijf je in als werkzoekende:

Pas afgestudeerd en niet onmiddellijk werk gevonden of slechts deeltijds aan de slag? Dan heb je er alle belang bij je in te schrijven als werkzoekende. Doe de inschrijving zeker! Je kan sociale rechten kwijtspelen door je niet in te schrijven. Zo kan je in de toekomst bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering geweigerd worden.

 

Om je in te schrijven als werkzoekende ga je langs bij jouw gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.

 

  • VDAB in het Vlaams Gewest.
  • ACTIRIS in Brussel.
  • Le FOREM in Wallonië.
  • ADG in het Duitstalig landsgedeelte​.

 

Je kan de registratie ook online doen.

Met je inschrijving als werkzoekende start je beroepsinschakelingstijd, de vroegere ‘wachttijd’.
Je beroepsinschakelingstijd duurt een jaar. Heb je geen werk gevonden eens die periode voorbij is, dan heb je misschien recht op een uitkering, de inschakelingsuitkering.


Sinds 1 januari 2015 zijn de voorwaarden verstrengd om een inschakelingsuitkering te verkrijgen. Je vindt op de website van de RVA de voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n uitkering.

 

Als je studeert hebben je ouders in principe recht op kinderbijslag tot je 25ste verjaardag. Als je afstudeert of stopt met studeren, dan verliezen ze normaal gezien het recht op kinderbeslag vanaf de 1ste dag van de volgende maand. Er bestaan hierop wel uitzonderingen. Meer info hierover vind je op de volgende webpagina  over de kinderbijslag. Jouw ouders moeten hun werkgever informeren als jij start met werken. Herinner hen daaraan!

 

Schrijf je in bij een ziekenfonds:

Als je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit, blijf je tot je 25ste via je ouders verzekerd bij het ziekenfonds.

 

Ben je 25 jaar geworden, werk je, of is je beroepsinschakelingstijd om? Dan moet je je zelf aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

 

Die inschrijving is nodig om van de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen te kunnen genieten. Het is een voor iedereen verplichte verzekering die een basisdekking in geval van ziekte en ongeval biedt: ze betaalt een deel terug van je ziektekosten (dokter, ziekenhuis, apotheker) en van je vervangingsinkomen.

Deze verzekering maakt deel uit van de sociale zekerheid: de voordelen ervan zijn dezelfde bij alle ziekenfondsen en bij de Hulpkas. De bijdragen worden automatisch van je inkomen afgehouden. Zelfstandigen betalen hun bijdragen aan hun sociale verzekeringskas.

 

Op de website van het RIZIV vind je een lijst van de ziekenfondsen in België waarbij je je kan aansluiten.

 

Naast deze basisdekking ben je bij een ziekenfonds verplicht om aan te sluiten voor een aanvullende verzekering. Het is deze verzekering die bijvoorbeeld de sportkampen van je kinderen, de kost van een dieet, een geboorte- of adoptiepremie, … (deels) zal terugbetalen. De bijdragen voor deze extra verzekering en de dekkingen die ze biedt, verschillen tussen de ziekenfondsen. Het loont de moeite om het aanbod van de verschillende ziekenfondsen te vergelijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb